Web Toolbar by Wibiya

miercuri, 13 martie 2013

Invitatie la teatru




Aceasta postare a mea nu are nicio legatura cu specificul blogului meu, dar pentru ca sunt o mare iubitoare de teatru si iubesc tare mult teatrul si actorii romani as vrea sa va invit sa mergeti la teatru pentru ca  in mai putin de o saptamana institutiile teatrale din Bucuresti si din tara vor juca spectacole din propriul repertoriu sub semnul Campaniei Nationale „Artistii pentru artisti”, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului.
Sa vezi un actor cu adevarat talentat pe scena este un lucru uimitor. Cei buni au capacitatea de a te face sa uiti unde esti si ce faci. Cei mari merg chiar mai departe si te fac sa crezi ca esti cu totul o alta persoana, ca esti intr-un loc diferit, ca esti parte din acea scena care se desfasoara in fata ochilor tai. Actorii buni sunt greu de gasit, cei mari sunt extrem de rari. Noi romanii suntem norocosi sa avem printre noi actori din ambele categorii dar, din pacate, de foarte multe ori uitam de ei. Cati dintre noi mergem azi regulat la un spectacol de teatru si nu din lipsa banilor pentru ca pretul unui bilet este poate mai mic decat cheltuim pe tigari si cafea intr-o zi, dar poate din lipsa de timp sau din ignoranta. Asa ca va rog sa dati curs invitatiei mele la teatru pentru ca fara cultura ne pierdem identitatea, ea este parte din noi.
Acolo veti gasi programul teatrelor din Bucuresti care participa la aceasta campanie dar si a celor din tara: Braila, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Ploiesti, Resita, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Targu Mures, Timisoara, Odorheiul Secuiesc, Piatra Neamt.
In incheiere as vrea sa il citez pe Ion Caramitru si am sa redau finalul unui mesaj al sau cu prilejul zilei mondiale a teatrului martie 2011, mesaj care mie mi-a placut foarte mult.
Întoarce-te cu gândul la copilărie, aminteşte-ţi bucuriile micilor descoperiri, caută-te în adolescenţă şi vei retrăi emoţii aparent pierdute. Intră în Teatru ca prima dată şi ascultă fascinat poveşti în care te-ai regăsit atunci, instantaneu. Rămâi acolo cât mai mult. Eşti protejat, eşti cultivat, eşti dorit, eşti fermecat.
Spectator la drama lumii, la tragedia firii, vei râde în hohote de cât eşti de naiv când vei înţelege că totu-i doar iluzie.
Adică:
„Un basm de furii şi de nerozie”, cum spune Shakespeare aruncând în marea revărsată cartea şi bagheta lui de magician.
Ion Caramitru


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu