Web Toolbar by Wibiya

duminică, 10 februarie 2013

Sofranul


In reteta precedenta am folosit sofran si pentru ca este condimentul meu favorit m-am gadit sa incep cu el o serie de articole dedicate condimentelor pe care le folosesc si care sunt mai putin utilizate in Romania. Poate asa va voi indemna sa imbogatiti aroma preparatelor voastre adaugand condimente atunci cand gatiti.


Sofranul este cel mai scump condiment asta datorita faptului ca pentru a produce aproximativ o jumatate de kg de sofran uscat sunt necesare 75.000 de flori, iar culesul, uscarea si ambalarea se fac manual. Sofranul, ca condiment, consta in cele trei pistiluri ale florii, de o culoare portocalie-roscata intensa cu un miros amintind de aroma mierii si un gust intens, deosebit, usor amarui. Cei mai mari producatori de sofran sunt Iran(cea mai buna calitate si cel mai mare producator), Spania, India, Grecia, China, Franta, Italia iar cei mai mari consumatori sunt tarile arabe, tarile din Asia Centrala, India folosit in special in prepararea orezului.
Aroma sofranului este unica si nu exista substituit pentru el. Exista mai multe plante care pot colora mancarea in galben sau portocaliu printre care sofranel si turmeric(curcuma) dar niciunul nu va da aroma dstinctiva a sofranului. Asa ca va recomand sa aveti in casa sofran chiar daca este o investitie destul de mare il puteti utiliza mai mult timp deoarece cantitatea folosita este foarte mica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu